BibTex RIS Cite

HEDLEY BULL PERSPEKTİFİNDEN “ULUSLARARASI TOPLUM” KAVRAMSALLAŞTIRMASI VE KURUMLARI

Year 2017, Issue: 3, 46 - 85, 01.05.2017

Abstract

Uluslararası ilişkiler (Uİ) yazınındaki İngiliz Okulu Kuramı, çoğulcu bakış açısına sahip teorik yapısı içerisinde uluslararası toplum kavramına vurgu yaparak bir uluslararası siyaset anlayışı geliştirmiştir. Uluslararası toplum kavramını, farklarını daha belirgin şekilde ortaya koyarak tanımlayan ve daha da somutlaştıran Hedley Bull, sadece İngiliz Okulunun kuramsal varsayımlarının yerleşmesini sağlamamış, aynı zamanda uluslararası ilişkileri incelerken kurum tartışmaları gibi yenilikçi bir tartışmaya da ilham vermiştir. Bu makale, Bullun (evrilmiş) kurumları ile uluslararası toplum kavramsallaştırmasının Uİyi anlama/açıklamada nasıl bir katkı sunduğunu analiz etmeyi amaçlamıştır. Çalışmada, uluslararası toplum kavramıyla birlikte, onu ayakta tuttuğu varsayılan güç dengesi, uluslararası hukuk, diplomasi, savaş ve büyük güçler yönetimi kurumları tartışılarak Bullun çizmiş olduğu genel çerçevenin, Uİ disiplinindeki kuramsal tartışmaların geliştirilmesi için sürdürülebilir bir zemin teşkil ettiği savunulmuştur.

HEDLEY BULL’S CONCEPTUALISATION OF ‘INTERNATIONAL SOCIETY’ AND ITS INSTITUTIONS

Year 2017, Issue: 3, 46 - 85, 01.05.2017

Abstract

English School Theory of International Relations (IR) has developed an understanding of international politics with a great emphasis on the conception of ‘international society’ within the limits of its pluralist theoretical structure. Hedley Bull, as the leading scholar who has distinctively defined and boldly concretized the concept has not only consolidated the theoretical assumptions of the School but also inspired innovative discussions such as the “institution debate” for the examination of international relations. This article aims to analyse how Bull’s conception of international society along with its evolved ‘institutions’ have contributed into understanding/explaining IR. After having discussed Bull’s conception of ‘international society’ which assumes to be sustained by five institutionsbalance of power, international law, diplomacy, war, and the great power management, this paper argues that Bull’s framework is a candidate to be a sustainable ground for further theoretical discussions within the discipline of IR

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA29VH68NV
Journal Section Research Article
Authors

Dr.murat Demirel

Publication Date May 1, 2017
Published in Issue Year 2017 Issue: 3

Cite

APA Demirel, D. (2017). HEDLEY BULL PERSPEKTİFİNDEN “ULUSLARARASI TOPLUM” KAVRAMSALLAŞTIRMASI VE KURUMLARI. Yüzüncü Yıl Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi(3), 46-85.
AMA Demirel D. HEDLEY BULL PERSPEKTİFİNDEN “ULUSLARARASI TOPLUM” KAVRAMSALLAŞTIRMASI VE KURUMLARI. yyuiibfd. May 2017;(3):46-85.
Chicago Demirel, Dr.murat. “HEDLEY BULL PERSPEKTİFİNDEN “ULUSLARARASI TOPLUM” KAVRAMSALLAŞTIRMASI VE KURUMLARI”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, no. 3 (May 2017): 46-85.
EndNote Demirel D (May 1, 2017) HEDLEY BULL PERSPEKTİFİNDEN “ULUSLARARASI TOPLUM” KAVRAMSALLAŞTIRMASI VE KURUMLARI. Yüzüncü Yıl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 3 46–85.
IEEE D. Demirel, “HEDLEY BULL PERSPEKTİFİNDEN “ULUSLARARASI TOPLUM” KAVRAMSALLAŞTIRMASI VE KURUMLARI”, yyuiibfd, no. 3, pp. 46–85, May 2017.
ISNAD Demirel, Dr.murat. “HEDLEY BULL PERSPEKTİFİNDEN “ULUSLARARASI TOPLUM” KAVRAMSALLAŞTIRMASI VE KURUMLARI”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 3 (May 2017), 46-85.
JAMA Demirel D. HEDLEY BULL PERSPEKTİFİNDEN “ULUSLARARASI TOPLUM” KAVRAMSALLAŞTIRMASI VE KURUMLARI. yyuiibfd. 2017;:46–85.
MLA Demirel, Dr.murat. “HEDLEY BULL PERSPEKTİFİNDEN “ULUSLARARASI TOPLUM” KAVRAMSALLAŞTIRMASI VE KURUMLARI”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, no. 3, 2017, pp. 46-85.
Vancouver Demirel D. HEDLEY BULL PERSPEKTİFİNDEN “ULUSLARARASI TOPLUM” KAVRAMSALLAŞTIRMASI VE KURUMLARI. yyuiibfd. 2017(3):46-85.