Bu araştırmanın konusu Ege Bölgesi sınırları içinde örgün eğitim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi eğitim-öğretim sürecine ilişkin tutumları ve kazanımlarıdır. Araştırmanın çalışma grubunu Ege Bölgesi’nin il, ilçe ve köylerinde ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında görev yapan altmış dört Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni oluşturmaktadır. Gönüllülük esasıyla belirlenen altmış dört öğretmenle birebir derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Görüşmeler için açık uçlu sorular hazırlanmış, görüşmeler sonucunda elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Yapılan araştırma sonucunda Ege Bölgesi’nin kendi içinde iç, batı ve kıyı Ege olarak ifade edilebilecek kısımlarında din eğitimi-öğretimi süreçlerine olan öğrenci tutumlarının değişkenlik gösterdiği kanısına varılmıştır. Öğrencilerin kazanımları, derste öğrendikleri bilginin içselleştirilmesi ve davranış olarak öğrencinin yaşamına yansıması da aynı şekilde farklılaşmaktadır. Bölgenin sosyal, siyasi ve toplumsal yapısı, yaşam tarzı, toplumun dine yüklediği anlam, ailelerin din eğitimi-öğretimine tutumları ve dersten beklentilerinin bu değişimde önemli rol oynadığı görülmektedir. Bölgenin daha geleneksel yaşam tarzının benimsendiği kısımlarında öğrencinin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi eğitim-öğretim sürecine ilişkin daha müspet yaklaşım içinde olduğu bu doğrultuda öğrencilerin beklentilerinin ve kazanımlarının olumlu yönde arttığı sonucuna varılmıştır. Bölgenin daha seküler yaşam tarzının hâkim olduğu kısımlarında ise akademik eğitim-öğretimin öncelendiği, öğrencinin de Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi eğitim-öğretim sürecinden beklentisinin olumsuz etkilendiği anlaşılmıştır. Bu yaklaşıma bağlı olarak kazanımların ve bilginin davranışa dönüşmesinin sınırlı olduğu, sorunun çözümü için bazı adımların atılmasına gereksinim duyulduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
The subject of this research is the attitudes and achievements of the students studying in formal education institutions within the boundaries of the Aegean Region regarding the Religious Culture and Moral Knowledge education-teaching process. The study group of the research consists of sixty-four Religious Culture and Moral Knowledge teachers working in primary and secondary schools in the provinces, districts and villages of the Aegean Region. One-to-one in-depth interviews were conducted with sixty-four teachers who were determined on a voluntary basis. Open-ended questions were prepared for the interviews, and the data obtained as a result of the interviews were analysed by content analysis method. As a result of the research, it was concluded that student attitudes towards religious education-teaching processes vary in the parts of the Aegean Region, which can be expressed as inner, western and coastal Aegean. The gains of the students, the internalization of the knowledge they learned in the lesson and the reflection of the behaviour on the student's life also differ in the same way. It is seen that the social, political and social structure of the region, the lifestyle, the meaning that society ascribes to religion, the attitudes of families towards religious education and their expectations from the course play an important role in this change. In the parts of the region where the more traditional lifestyle is adopted, it has been concluded that the students have a more positive approach to the Religious Culture and Moral Knowledge education-teaching process, and in this direction, the expectations and achievements of the students have increased positively. In the parts of the region where the more secular lifestyle is dominant, it is understood that academic education is prioritized and the expectation of the student from the Religious Culture and Moral Knowledge education-teaching process is negatively affected. Depending on this approach, it has been concluded that the transformation of gains and knowledge into behaviour is limited and some steps are needed to solve the problem.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Early Pub Date | July 21, 2023 |
Publication Date | July 26, 2023 |
Submission Date | June 9, 2023 |
Published in Issue | Year 2023Volume: 6 Issue: 1 |
ISSN: 2667-4491
This work is licensed under Creative Commons Attribution 4.0 International License
Turkish Research Journal of Academic Social Science (TURAJAS) is indexed by the following national and international scientific indexing services: